Γιατί να ψηφίσω ΣΤΡΟΦΗ

 

Με αφορμή τις επικείμενες, και αναγκαίες σήμερα περισσότερο παρά ποτέ,  εκλογές του ΣΚΛΕ, αποφάσισα να καταγράψω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς. 

Αυτοί σχετίζονται με την επιλογή ενός ΔΣ ικανού να ανταπεξέλθει στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας, αλλά και οι κοινωνικοί λειτουργοί συνολικά σε όλη την επικράτεια. 

Η αλήθεια είναι ότι ανήκω στην πλευρά των απογοητευμένων, από την μέχρι τώρα πορεία του οργάνου που μας εκπροσωπεί, τα τελευταία 20 χρόνια. Αν και έχουν υπάρξει κάποιες σημαντικές και αξιοσέβαστες επιτυχίες, όπως η μετατροπή του ΣΚΛΕ σε νομικό πρόσωπο δημοσιου δικαίου, αυτές ήταν «ευκαιριακές». 

Κατά την άποψη μου δεν στηρίχθηκαν  δυναμικά, καθώς  δε κατανοήθηκε  ή να το θέσω διαφορετικά δεν συνειδητοποιήθηκε ο θεσμικός μας ρόλος, ο οποίος πλέον είναι να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις ως ισότιμοι συνομιλητές και εισηγητές με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα.

Αναλυτικότερα, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις, αφορούν σε έγγραφα διαμαρτυρίας, -κατά την άποψη μου- αντιδρούσαμε με έναν, «χλιαρό» τρόπο, με λίγα λόγια διεκπεραιωτικά αφότου κάτι είχε δρομολογηθεί ή θεσμοθετηθεί. 

Με άλλα λόγια, τα γεγονότα «προλάβαιναν το ΔΣ του ΣΚΛΕ» και όχι το αντίθετο. Στόχος ενός επιτυχημένου Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι η εξωστρέφεια προς τα μέλη του και τους θεσμικούς φορείς, η συνεχής επαγρύπνηση και ενημέρωση των θεσμικών φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,  η υποβολή προτάσεων και όχι η κριτική προς την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Άλλωστε, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, οι κυβερνώντες έχουν αλλάξει προερχόμενοι από όλες τις κομματικές «αποχρώσεις» και ιδεολογίες. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν και αυξάνονται αντί να μειώνονται. 

Συμπερασματικά, όποιος συνδυασμός ή μεμονωμένη υποψηφιότητα εκλεγεί, θα πρέπει να «σηκώσει τα μανίκια» και να επιλύσει προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, διάθεση, στοχοθεσία και προτάσεις.

Ως ΣΤΡΟΦΗ (Κίνηση για την ανάπτυξη και πρόοδο του ΣΚΛΕ) δηλώνουμε ενεργητικά παρόντες προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις, ώστε να διεκδικήσουμε για τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, τους λήπτες των υπηρεσιών μας, αλλά και για την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας την θέση που της αρμόζει ανάμεσα στις υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δηλώνουμε παρόντες, και θα χρειαστούμε την πολύτιμη στήριξή σας στις εκλογές της  25ης  Φεβρουαρίου προκειμένου να κάνουμε πράξη για αρχή τα αυτονόητα (ισοτίμηση πτυχίων ΤΕ-ΠΕ, επαναπρόσληψη των συναδέλφων που είναι υπό το καθεστώς αναστολής εργασίας, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, δωρεάν εποπτεία, δωρεάν και εξ΄αποστάσεων μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κ.α.) και μετέπειτα τα καινοτόμα. 

Μας αξίζει να έχουμε μια ευκαιρία και ζητάμε μαζί να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις στην επιστήμη μας μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο. 

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι καθήκον! 

Παίρνουμε ΣΤΡΟΦΗ γιατί μπροστά είναι γκρεμός.  

Καλπακίδη Διονυσία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις