Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας: Αποκατάσταση Εδώ και Τώρα της αδικίας εις βάρος των Κοινωνικών Λειτουργών!

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί αποτελούν ένα σημαντικό κύτταρο του κοινωνικού ιστού της χώρας, επιστήμονες με υψηλή κατάρτιση, οι οποίοι διαθέτουν ποικίλες δεξιότητες.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ο πολύπαθος κλάδος των Κοινωνικών Λειτουργών ετοιμάζεται να βιώσει άλλη μια αδικία στο «πετσί» του, με τον αποκλεισμό του από τη λήψη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο βάσει του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2023 το Υπουργείο Υγείας (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/11259-ayksanetai-to-epidoma-anthygieinhs-ergasias-gia-toys-ergazomenoys-sto-xwro-ths-ygeias-analytika-oi-neoi-dikaioyxoi), θα το λάβουν πρόσθετες ειδικότητες εργαζομένων (εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί και επόπτες υγείας των νοσοκομείων),  που απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα (στα Νοσοκομεία, στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ*, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού).

Αναμφισβήτητα, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι αυτοί που βρίσκονται ανελλιπώς δίπλα στον άρρωστο, στον άπορο, στον άστεγο, στον πρόσφυγα, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά, βοηθώντας μικρούς και μεγάλους με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους σε καθημερινή βάση, ενώ χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι στις περιόδους της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι Κ.Λ. έβαλαν πλάτη και βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της «μάχης» εξυπηρετώντας με αίσθημα ευθύνης και αγάπης τους συνανθρώπους τους που αντιμετώπισαν πάσης φύσεως δυσκολίες, μένοντας μακριά από την εύκολη λύση της τηλεργασίας.

Με σκοπό την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης αδικίας και την ένταξη όλων των Κοινωνικών Λειτουργών στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ) συμμετείχαν στην πανελλαδική-πανυγειονομική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει αντανακλαστικά και να προχωρήσει τάχιστα στις απαιτούμενες αλλαγές, προτού εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ (σύμφωνα με πληροφορίες ίσως βγει εντός της τρέχουσας εβδομάδας) και ολοκληρωθεί το «έγκλημα» εις βάρος των Κοινωνικών Λειτουργών.

Αποκατάσταση Εδώ και Τώρα της αδικίας εις βάρος των Κοινωνικών Λειτουργών!


Κωνσταντίνος Μπαζιργιάννης

(Κοινωνικός Λειτουργός – Συντονιστής Δομής Παροχής Συσσιτίου Δήμου Σερρών, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ).


*Ο ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται στους κόλπους του θα λάβουν κανονικά το επίδομα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις