O μύθος της σύγκρουσης


«Ο μύθος της σύγκρουσης»

Επιμέλεια Άρθρου: Πανάγου Μίκα (Κοινωνική Λειτουργός)

Υπάρχει μια έννοια που συνήθως δυσκολεύει τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν όταν εμφανιστεί στη ζωή τους και συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα. Η σύγκρουση λοιπόν είναι μέρος της της καθημερινότητας μας καθώς ο καθένας μας είναι μοναδικός και διαφορετικός όποτε υπάρχουν πολλές απόψεις και οπτικές γύρω από διαφορά θέματα. 

Είναι χαρακτηριστικό το πόσο εύκολο μας είναι να ασκήσουμε κριτική και ταυτόχρονα δύσκολο να μας ασκήσουν εμάς κριτική. Η ανταλλαγή στην ουσία απόψεων και στάσεων έρχεται και παρουσιάζεται σαν ένα τεράστιο βουνό εμπόδιο, αποφεύγουμε να μπούμε σε διαλόγους τέτοιους και σκεφτόμαστε άσχημα σενάρια για το αποτέλεσμα. 

Συχνό και το φαινόμενο της δυσκολίας να διεκδικήσουμε κάτι σε μια δουλειά, σε μια σχέση, από την κοινωνία γενικότερα καθώς πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουμε και αυτά που ήδη έχουμε. Συνδέεται σε πολλούς αυτόματα η σύγκρουση με την απώλεια. Αν μιλήσω και πω αυτό που νιώθω ή πιστεύω θα τον χάσω ή αν διεκδικήσω θα με διώξουν. 

Σίγουρα συνδέεται άρρηκτα με βιώματα μας από την παιδική ηλικία που στην προσπάθεια μας να έχουμε άποψη ερχόταν τιμωρία ή το πρότυπο μας συμβιβαζόταν και απέφευγε τις συγκρούσεις. Ένα συναίσθημα που κυριαρχεί στους ανθρώπους σε σχέση με την διαχείριση συγκρούσεων είναι ο φόβος, αν θα καταφέρουν να σταθούν αντάξια στην περίσταση, αν θα τους θυμώσει ο ‘αντίπαλος’, ή μπορεί να ξυπνά παλιές τραυματικές οικογενειακές εμπειρίες.

Συχνά άνθρωποι σιωπούν και χάνουν το δίκιο τους γιατί είναι σαν να παραλύει το σώμα και η γλώσσα τους.Άλλοι βγαίνουν εκτός εαυτού και θολώνουν χωρίς να μπορούν να το αντιληφθούν. Σίγουρα δεν μιλάμε για διαχείριση βίαιων συγκρούσεων με λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. Μιλάμε για την υγιή διεκδίκηση με επιχειρήματα, διάλογο και σεβασμό στον συνάνθρωπο μας. 

Για την σύγκρουση εκείνη που μπορούμε να επεξεργαστούμε και να να κρατήσουμε κάτι καινούργιο για εμάς,για εκείνο το καλύτερο αύριο που οφείλουμε στον εαυτό μας. Αν διαχειριστούμε δημιουργικά αυτές τις συγκρούσεις το αποτέλεσμα θα φέρει συλλογική ικανοποίηση. Συνήθως έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος και όχι το περιεχόμενο που εκφράζουμε κάτι. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λόγο και στην υπεράσπιση του εαυτού μας.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή των εκλογών του ΣΚΛΕ καθώς κοινός σκοπός όλων μας είναι ένα καλύτερο αύριο επαγγελματικό και να μας αναγνωριστούν όλα όσα καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά. Οι εποικοδομητικές συγκρούσεις είναι καλοδεχούμενες όταν φέρνουν θετικά αποτελέσματα, αλλά και ο τρόπος έχει μεγάλη σημασία. 

Καλή μας δύναμη συνάδελφοι σε αυτό το δύσκολο έργο που επιλέξαμε, αλλά αγαπάμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις